Carta oberta a l’alumnat – present, passat i futur- de Mecànica de l’ETSEIB

Post date: Jun 22, 2012 11:13:35 AM

Aquest curs he estat denunciant la incompetència de l’equip docent d’una assignatura de l’ETSEIB que precedeix la Mecànica que coordino a segon curs.

L’únic objectiu d’aquesta actuació ha estat defensar una qualitat docent que us prepari adequadament per a la professió que heu triat. Vosaltres, l’alumnat de l’ETSEIB, n’havíeu de ser els beneficiats.

M’ha sorprès la manca de reacció per part vostra o dels vostres representants. Ni una sola vegada no he vist que plantegéssiu l’exigència per la qualitat docent a l’Escola, que és el factor determinant en la vostra formació. No us en faig retret perquè, en principi, cal comptar amb la qualitat de la universitat pública. Però heu de ser conscients que aquesta no està garantida i que podeu haver de ser vosaltres qui l’hagueu de defensar i exigir.

Amb el vostre silenci us heu posicionat implícitament al costat dels qui dirigeixen l’Escola, que han expressat la seva plena confiança al coordinador d’aquell equip docent, i que no ha fet res per evitar la difusió d’errors per mitjà dels webs docents.

De bon començament vaig pensar que l’equip directiu reaccionaria a favor de l’exigència de qualitat docent. Però no va ser així, i si l’Equip directiu no la defensa i vosaltres en passeu, no es pot ser optimista respecte al prestigi de la titulació que obtindreu.

Heu de ser conscients que us trobeu en una transició: la titulació d’Enginyeria Industrial, d’un gran prestigi en el nostre entorn industrial, és cosa del passat. Ara caldrà que defenseu la vostra titulació de Graduat en Enginyeria en Tecnologies Industrials amb el Màster que pugueu afegir-hi al darrera, bo i tenint en compte que de graduats d’aquesta mena o similars en sortiran d’un gran nombre de centres. No tindreu, com fins abans del canvi de Pla d’Estudis, l’aval d’una titulació prestigiada, seran els coneixements que hagueu adquirit els qui us obriran camí en la professió.

No hauríeu de permetre que l’Escola malbaratés part del temps que hi invertiu a preparar-vos professionalment. Si vosaltres exigiu qualitat docent, de ben segur que l’aconseguireu, però, dissortadament, l’heu d’exigir.

Joaquim Agulló i Batlle

Catedràtic d’Universitat