DISCURS DE GRADUACIÓ de la 157 PROMOCIÓ d’ENGINYERIA INDUSTRIAL

Post date: May 16, 2014 6:29:07 PM

DISCURS DE GRADUACIÓ de la 157 PROMOCIÓ d’ENGINYERIA INDUSTRIAL del PLA-94 a L’ETSEIB (16.MAIG.2014)

Benvinguts nous i noves col·legues de la 157 Promoció del Pla-94.

Us agraeixo que m’hagueu convidat a fer el discurs en l’acte de la vostra graduació. No us podia dir que no, any darrera any m’he anat convencent que l’alumnat sou el millor que té l’Escola. Cada nova promoció m’ha fet conèixer persones excepcionals que més tard he vist arribar ben lluny en tot l’ampli ventall de possibilitats que us ofereix la transversalitat de la carrera.

Permeteu-me fer ús d’unes notes. Les classes de Mecànica les faig sense papers, però aquest discurs és tota una altra cosa.

Ara entreu en el món real de l’enginyeria. I no trobareu un món fàcil, són mals moments, però el vostre talent i bon fer són essencials per a impulsar el país endavant en el procés de reindustrialització que ens ha de portar a primera línia entre els països creatius i innovadors.

I això és cosa de l’Enginyeria Industrial. Ja ho van fer els nostres col·legues de darrers del segle XIX en la primera industrialització. Amb el seu talent i feina ben feta van crear un entorn industrial comparable als dels països més avançats del moment.

El talent jove és el millor que tenen els països per tirar endavant. S’hi refereix molt encertadament en la premsa d’avui el premi Nobel de Física Jack Steinberger, que diu: El país que no fa servir el seu talent jove es torna idiota.

Ara, doncs, us toca a vosaltres. I si us cal anar a buscar feina en altres països, segur que hi aprendreu i establireu coneixences que enfortiran la vostra capacitat com a enginyers i enginyeres. I si més endavant torneu, estareu més preparats per fer bona feina en aquest país.

Us he de dir que heu triat la carrera més creativa. En una conferència feta aquí a l’Escola pel professor Zienkiewicz –introductor de la Tècnica dels Elements Finits a l’Enginyeria Civil i Mecànica– va dir que els enginyers tenen com a objectiu més genuí projectar i construir coses que no han existit mai abans.

Cosa que poden fer perquè tenen la capacitat d’aplicar amb rigor i de manera creativa la Física per mitjà de les Matemàtiques.

Ja ho veieu: la vostra matèria primera són les diverses branques de la Física –i també altres disciplines amb models matemàtics, com ara l’Economia– I a partir d’aquí: observació, imaginació i talent. És el punt de trobada de Newton i Leonardo. El primer amb el seu raonament rigorós i innovador, i Leonardo: observador, creador i artista.

Ja em perdonareu si us vaig fer passar alguna mala estona quan vàreu passar per la Mecànica. Crec que per a vosaltres devia ser un dels primer contactes que teníeu a l’Escola amb la manera de fer de l’Enginyeria.

És ben cert que molts no aplicareu mai la Mecànica, però l’estructuració mental que us va suposar de ben segur que us ajudarà.

Sou una de les darreres fornades d’Enginyers i Enginyeres Industrials que surt d’aquesta Escola. La vostra graduació té quelcom de punt final. Ja aquest curs comencen a sortir altra mena de titulats, però la carrera que s’hi ha impartit durant més de 160 anys, i que tant de prestigi li ha donat, és a les portes de la jubilació.

És una percepció que sento propera perquè jo també sóc a tocar la jubilació, després de gairebé 50 anys com a professor.

Us desitjo la millor realització professional. Em sento solidari amb cadascun i cadascuna de vosaltres. Que tingueu sort!