Enginyeria i Mecànica en el Concert d’Any Nou de TV3.

Post date: Dec 15, 2013 11:39:13 AM

Estrena de la barítona en concert simfònic.

En el Concert d’Any Nou de TV3, a càrrec de l’Orquestra Filharmònica de Catalunya dirigida per Carles Coll, hi seran presents l’Enginyeria i la Mecànica en la intervenció de la barítona com a instrument convidat.

L’instrumentista Jordi Campos interpretarà amb la barítona com a solista el Tango (Habanera), opus 165, d’Isaac Albèniz (7a peça de la primera part), acompanyat pels instruments de corda i els de vent de fusta de l’orquestra.

La barítona és un instrument de nova creació que ve a completar, a la banda greu, les xeremies de la cobla: la tenora i el tible. El seu disseny s’ha portat a terme en un programa de recerca de l’Institut d’Estudis Catalans que ha seguit rigorosament els plantejaments de l’Enginyeria: definició precisa de l’objectiu a aconseguir, aplicació dels models físics implicats, optimització matemàtica abans de passar a construir els prototips.

L’àmbit físic implicat ha estat la Mecànica, en la seva branca de les Vibracions mecàniques.

L’instrumentista Jordi Campos va participar en el programa de recerca, com a tècnic acústic, portant a terme l’optimització de la posició i mida dels forats per mitjà del càlcul de les freqüències de ressonància de la columna d’aire de l’instrument.

També hi van participar dues persones de l’equip docent de Mecànica: l’Ana Barjau, que dirigí l’optimització del perfil del pavelló –aspecte més estratègic del disseny– descrit com a un spline cúbic i optimitzat per mitjà d’un algorisme genètic. I jo mateix, Joaquim Agulló, que vaig dirigir el programa.

Us desitjo un bon any 2014! any difícil però ple de promeses.